Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, η πρώτη σειρά τοπικών εκδηλώσεων για την εμπορία ανθρώπων. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος AMIF- Kleos <<Strengthening skills and networks: Facing the new THB scenario>, με ευθύνη της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Συνοχής και Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 50 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ άλλων φοιτητές, κοινωνικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Χαράλαμπος Οικονόμου, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και εμπορίας ανθρώπων στο σύγχρονο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Στη συνέχεια, ο Δρ Σταύρος Πανταζόπουλος, αναφέρθηκε στις κοινωνικές και θεσμικές συνθήκες που δημιουργούν το περιβάλλον της εμπορίας ανθρώπων και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η κοινωνιολόγος κ. Ευτυχία Ζαραχωβίτη παρουσίασε τα ευρήματα των δύο ερευνών που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Συνοχής και Ανάπτυξης, σχετικά με την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και το ρόλο του διαδικτύου στην κλιμάκωση του φαινομένου, επιπρόσθετα με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Τέλος, η κ. Μαρίνα Ντονοπούλου, Πρόεδρος της ΜΚΟ Α21, μίλησε για τις τρέχουσες δράσεις της οργάνωσης, η οποία παρέχει υποστήριξη σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, και ανέπτυξε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα αυτά, τους λόγους θυματοποίησής τους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγησή τους.
Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε ζωντανή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και να προτείνουν πολιτικές για την καταπολέμησή του.