Τοπικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες ΤΟΠ (ΕΚΟ) «Ένταξη για ‘Ολους» στο Δήμο Αθήνας

Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», Δράση 3: τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, κατηγορία παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», Θεματικός άξονας προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Αναθέτων οργανισμός: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας, Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και ‘Αλλων Πόρων, Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (Ε.Υ.Κ.Ε.Κ.Ο.), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Δικαιούχος φορέας: Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΟ-ΔΡΑΣΗ
Μέλη σύμπραξης: Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη- ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α. (συντονιστής), Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών- Αναπτυξιακή Ανώνυμος Εταιρεία ΟΤΑ, Κ.Ε.Κ. Διάσταση Α.Ε., Σύνδεσμος Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης- ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ., Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Αθηναίων- ΚΕΚΔΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη ανέργων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, προκειμένου οι δράσεις υποστήριξης των ανέργων να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στο σχέδιο και ταυτόχρονα υποστηρίζονται από αυτό, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους (business driven networking). Το Σχέδιο Δράσης βασίζεται στη δυναμική της περιοχής της Αθήνας και έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας συστάδων ΜΜΕ μέσω καινοτόμων μεθόδων αμοιβαίας μάθησης και συνεργασίας. Το έργο ενισχύει την προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και τη διάχυση της μάθησης μεταξύ των ΜΜΕ για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και εργαλείων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, όσο και σε νέες ιδιαίτερα στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας. Το παραγόμενο προϊόν του Έργου θα είναι ένα τοπικό Δίκτυο Επιχειρήσεων (Learning Network), το οποίο θα δημιουργηθεί στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης. Το Δίκτυο θα υποστηριχθεί μέσω των δράσεων του Σχεδίου ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης με προοπτικές διατήρησής τους στην παρούσα οικονομική συγκυρία, να βελτιωθεί με συστηματικό τρόπο η ανταγωνιστικότητα των μελών του και να συνεχίσει τη δράση του και μετά την ολοκλήρωση του παρόντος Σχεδίου. Η ομάδα- στόχος αφορά 100 άτομα τα οποία θα προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια.

Recommended Posts